lutego 19, 2021

Szarlotka babci Jadzi

Uwielbiam szarlotki w każdej postaci. A tą wyjątkowo lubię :) 

ciasta /desery,szarlotka, szarlotka z surowych jabłek, ciasto z jabłkami, szarlotka na kruchym spodzie, szarlotka z cynamonem


SKŁADNIKI:

400-420 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
1 jajko + 2 żółtka
1.5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
ok. 1/4 szklanki cukru (wedle upodobań)'

WYKONANIE:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekane masło, jajko i cukier przełóż na stolnicę i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na pół, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 1-2 h.
2. Jabłka obierz, drobno pokrój, dodaj cynamon i cukier. Całość wymieszaj.
3. Jedną część ciasta wyjmij z lodówki i wyklej dno blaszki. Podpiecz w 180st C aż się zarumieni (ok.10-15min).
4. Na podpieczony spód wyłóż jabłka i zetrzyj drugą połowę ciasta. Wstaw szarlotkę do piekarnika na ok. 60 min. piecz ciasto w 180 st C.
ciasta /desery,szarlotka, szarlotka z surowych jabłek, ciasto z jabłkami, szarlotka na kruchym spodzie, szarlotka z cynamonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger