lutego 19, 2021

Rogaliki kruche

Rogali drożdżowe to ulubione łakocie moich dzieci. Sama je uwielbiam - zwłaszcza na ciepło :)



 SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła roślinnego
40 g świeżych drożdży
2 jajka
2 pełne łyżki śmietany 18%
szczypta soli
dżem wiśniowy/porzeczkowy/konfitura/marmolada na nadzienie
1 roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem

WYKONANIE:
1. Drożdże rozkrusz w śmietanie, dokładnie rozmieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Na stolnicę (bądź do misy robota) wyłóż mąkę, posiekane masło, jajka i rozczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na ok.1-2 h.
4. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na równy okrąg i podziel na 8 trójkątów.
5. Na każdy trójkąt nakładaj odrobinę dżemu i zwijaj zaczynając od dłuższego boku. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
6. Po tym czasie wstaw rogaliki do nagrzanego do 180 st C (góra-dół z termoobiegiem) piekarnika i piecz ok. 20 min - kontroluj kolor i w razie potrzeby zmniejsz temperaturę.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger