SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
1 łyżeczka cukru
120 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
po 0.5 łyżeczki:
bazylia, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
odrobina chili
DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko
keczup
ok. 40-50 g startego żółtego sera
WYKONANIE:
1. Przygotuj rozczyn: w ciepłym mleku rozmieszaj drożdże i cukier. Odstaw na kilka minut;
2. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj rozczyn, oliwę z oliwek i przyprawy. Wyrób gładkie i jednolite ciasto a następnie przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h;
3. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrób;
4. Podziel ciasto na 2 części - każdą z nich rozwałkuj na kwadrat/prostokąt - tak aby ciasto nie było zbyt grube;
5. Połowę ciasta posmaruj keczupem, posyp serem. Następnie złóż na pół i pokrój w cienkie paski;
7. Paluchy przełóż na blachę wyłożoną papierem, posmaruj je rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 200 st C piekarnika na ok. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz