lutego 19, 2021

Paluszki drożdżowe z serem

Kiedy mam ochotę na pizzę, ale w trochę innej wersji - sięgam po ten przepis. Paluchy są przepyszne - i łatwe do zrobienia.
Śniadania/kolacje,paluchy serowe,paluchy drożdżowe,szybkie przekąski,przekąski,przekąski na sylwestra,paluchy z ciasta drożdżowego,


SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
1 łyżeczka cukru
120 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
po 0.5 łyżeczki:
bazylia, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
odrobina chili
DODATKOWO: 1 roztrzepane jajko
keczup
ok. 40-50 g startego żółtego sera

WYKONANIE:
1. Przygotuj rozczyn: w ciepłym mleku rozmieszaj drożdże i cukier. Odstaw na kilka minut;
2. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj rozczyn, oliwę z oliwek i przyprawy. Wyrób gładkie i jednolite ciasto a następnie przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h;
3. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrób;


4. Podziel ciasto na 2 części - każdą z nich rozwałkuj na kwadrat/prostokąt - tak aby ciasto nie było zbyt grube;

5. Połowę ciasta posmaruj keczupem, posyp serem. Następnie złóż na pół i pokrój w cienkie paski;
6. Każdego palucha zawiń na dwa razy;
7. Paluchy przełóż na blachę wyłożoną papierem, posmaruj je rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 200 st C piekarnika na ok. 10 min.
Śniadania/kolacje,paluchy serowe,paluchy drożdżowe,szybkie przekąski,przekąski,przekąski na sylwestra,paluchy z ciasta drożdżowego,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger