Domowe pączki to prawdziwe "niebo w gębie". Zawsze kiedy je zrobię rozchodzą się jeszcze ciepłe. Mam dom pełen łasuchów, a Ty?:)
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej3 łyżki cukru pudru
5 żółtek + 2 jajka
70 g roztopionego i wystudzonego masła
1 szklanka ciepłego mleka
30 g drożdży
szczypta soli
marmolada różana do nadziewania
tłuszcz do smażenia
POLEWA:
50 ml śmietanki 30%
30 g czekolady gorzkiej/mlecznej
WYKONANIE:
1. Drożdże rozmieszaj z szklance ciepłego mleka i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
2. Po tym czasie wszystkie składniki przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto ( zajmie Ci to około 10-15 min). Możesz również wyrobić ciasto ręcznie. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i postaw w ciepłym miejscu ( ja zawsze stawiam koło grzejnika) na ok. 1h. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i podziel na równe kawałki ( u mnie wychodzi 20 małych pączków).
4. Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoni, uformuj niewielki okrągły placuszek, na środek nakładaj odrobinę marmolady i zaklejaj ciasto, tak aby powstały zgrabne pączki.
5. Rozgrzej smalec/olej i smaż pączki partiami na niewielkim ogniu (tak aby w środku nie były surowe a z wierzchu zbyt mocno zesmażone), wykładaj na papierowy ręcznik aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu
6. Przygotuj polewę: śmietankę 30 podgrzej w rondelku, kiedy zacznie się delikatnie gotować zdejmij rondelek z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę, całość mieszaj aż powstanie gładka polewa. Polewaj pączki. Teoretycznie polane pączki powinny swoje odstać aby polewa zastygła, ale u mnie nigdy nie ma na to czasu, znikają od razu ;)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz