Każde ciasto z makiem to dla mnie hit. W biszkopcie, w masie.. nieważne. Jeśli jest mak - na pewno jest pyszne:)
SKŁADNIKI na małą blaszkę (24x24cm):BISZKOPT MAKOWY:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki suchego maku (może być niemielony)
KREM:
2 x 250 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
0.5 szklanki cukru
DODATKOWO:
mały słoik dżemu porzeczkowego lub wiśniowego
0.5 szklanki soku z cytryny wymieszane z 0.5 szklanki wody do nasączenia biszkoptu
WYKONANIE:
1. Całe jaja ubij z cukrem na puszystą masę (zajmie Ci to minimum 10 min);
2. Dodawaj partiami mąki wymieszane z makiem i delikatnie mieszaj aż do powstania gładkiej, jednolitej masy;
3. Ciasto na biszkopt przelej do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 45-50 min (piecz do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrój biszkopt na dwa blaty;
4. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem na sztywno;
5. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników;
6. Pierwszy blat nasącz wodą z cytryną i rozsmaruj cienką warstwę dżemu;
7. Rozsmaruj połowę kremu śmietanowego;
8. Połóż drugi biszkopt, ponownie nasącz i rozsmaruj dżem;
9. Wyłóż resztę kremu śmietanowego. Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj ciasto roztopioną czekoladą, kajmakiem lub wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz