Ciasto z masą waniliową - hit wszelkich rodzinnych przyjęć.
SKŁADNIKI (blaszka 24 x 24 cm):
BISZKOPT:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM RÓŻOWY:
1 kisiel czerwony
1 galaretka czerwona
100 g masła
500 ml wody
KREM SERKOWY:
3 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru
200 g masła
3 serki waniliowe (po 150 g każdy)
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody
POLEWA:
3 łyżki dżemu wiśniowego
1 łyżeczka galaretki
WYKONANIE:
1. Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, ciągle miksując dodawaj stopniowo cukier - miksuj aż się całkiem rozpuści;
2. Dodawaj pojedynczo żółtka i dalej miksuj aż składniki się połączą, na koniec dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Najlepiej drewnianą łyżką;
3. Przelej biszkopt do blaszki wyłożonej papierem i piecz ok. 15 min w 180 st ;
4. Przygotuj masę kisielową: rozmieszaj kisiel w ok. 0.5 szklanki wody, resztę wody zagotuj, następnie wlej rozmieszany proszek kisielowy i mieszaj aż do powstania gładkiego, gęstego kisielu. Następnie wyłącz gaz, wsyp galaretkę i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj roztopione masło i intensywnie mieszaj aż składniki się połączą i powstanie gładka masa;
5. Gorącą masę kisielową wyłóż na biszkopt a następnie ułóż warstwę herbatników. Odstaw ciasto do stężenia;
6. Przygotuj masę waniliową: żółtka z cukrem bardzo dokładnie ubij na parze (ok. 10 min);
7. Miękkie masło utrzyj mikserem a następnie dodawaj stopniowo wystudzone (ale nadal płynne) ubite żółtka. Następnie do masy dodaj serki waniliowe i krótko zmiksuj;
8. Wsypuj partiami mleko w proszku i miksuj do powstania gładkiego kremu;
9. Na koniec, ciągle miksując wlewaj wystudzoną, ale wciąż płynną żelatynę;
10. Gotową masę przelej na ciasto i wstaw całość do lodówki - minimum na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz