lutego 19, 2021

Biały lion na biszkopcie

Ciasta z masą kajmakową zawsze dobrze smakują. Jeśli dodamy do tego masę budyniową wychodzi przepyszny deser. 

ciasta /desery,ciasto z masą budyniową,ciasto z masą kajmakową, ciasto z kajmakiem, ciasto z ryżem preparowanym, ciasto na biszkopcie


SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
800 ml mleka
3 budynie waniliowe
3-4 łyżki cukru (wedle uznania)
200 g masła
MASA KAJMAKOWA:
200 g masy krówkowej
50 g ryżu preparowanego
(opcjonalnie: woda z cytryną do nasączenia biszkoptu)
orzechy arachidowe do posypania wierzchu

WYKONANIE:
1. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż się rozpuści. Następnie dodawaj stopniowo żółtka i miksuj na niewielkich obrotach. Na koniec dodaj przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ciasto delikatnie drewnianą łyżką. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na 2 blaty.
2. Przygotuj masę budyniową: w szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, wlej rozmieszane proszki i mieszaj aby nie było grudek aż budyń zgęstnieje.
3. Przygotuj masę kajmakową: Podgrzej kajmak, dodaj ryż i wymieszaj.
4. Złóż ciasto: biszkopt - masa kajmakowa - połowa masy budyniowej - biszkopt - masa budyniowa. Wierzch posyp pokruszonymi orzechami.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger