SKŁADNIKI:
250 g makaronu (świderki/rurki/ulubiony)
100 g wędzonej piersi z kurczaka
5-6 ogórków kiszonych
2 cebule
150 g sera żółtego
125 g mozzarelli
300ml śmietanki 30%
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz
po 0.5 łyżeczki: słodka papryka, przyprawa do kurczaka (złocista), bazylia, oregano, papryka wędzona
odrobina chilli
WYKONANIE:
1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu;
2. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij, ogórki pokrój w kostkę i dodaj do cebulki, podsmaż chwilę całość;
3. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
4. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i obsyp przyprawą do kurczaka;
5. Przygotuj sos: rozmącone jajko wymieszaj ze śmietanką, dodaj ok. 1/3 sera i przyprawy. Całość wymieszaj;
6. Na dno naczynia wyłóż ugotowany makaron, dodaj trochę sera i kurczaka, wszystko wymieszaj. Zalej częścią sosu. Następnie wyłóż ogórki z cebulą resztę sera żółtego i zalej sosem. Na wierzch poukładaj kawałki mozzarelli.
7. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 30-40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz