Sernik to moje ulubione ciasto. Robię je na milion sposobów aby mi się nie znudziło.. Ten jest jednym z najlepszych;)
SKŁADNIKI na małą blaszkę (24x24cm):
CIASTO KRUCHE:
200 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 pełna łyżki śmietany 18%
SER:
1 kg sera z wiaderka
100 g miękkiego masła lub margaryny
80 g cukru pudru
5 jaj + 2 białka z kruchego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: 5 połówek brzoskwiń
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto kruche wrzuć do misy robota i wyrób gładkie, elastyczne ciasto lub wyłóż na stolnicę i wyrabiaj ciasto rękami;
2. Blaszkę wyłożoną papierem wyklej kruchym ciastem i wstaw do podpieczenia (piekarnik nagrzej do 180 st C i podpiekaj kruche ok. 10-12 min);
3. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw;
4. W dużej misce utrzyj masło z cukrem i żółtkami;
5. Do utartej masy dodaj ser oraz mąki. Całość krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
6. Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość;
7. Na podpieczony spód ( nie musi być wystudzony) wyłóż połowę masy serowej, następnie poukładaj pokrojone brzoskwinie i przykryj je resztą sera;
8. Wstaw sernik do piekarnika. Piecz ok. 45-50 min w 170 st C (kontroluj kolor, każdy piekarnik piecze inaczej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz