stycznia 19, 2021

Pyszne ciasto miodowe

Kto powiedział, że miodowe ciasta pasują tylko na Boże Narodzenie? Ja je piekę cały rok - są pyszne.
ciasta/desery,ciasto z masą budyniową,kruche z masą budyniową,masa budyniowa,ciasto z kremem kajmakowym,kruche miodowe,krem kajmakowy,miodownik,kruche ciasto,ciasto z kajmakiem,
SKŁADNIKI na małą blaszkę (24x24cm):
CIASTO KRUCHE:
3 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki cukru pudru
120 g masła
2 jaja
2 łyżki roztopionego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
MASA BUDYNIOWA:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
2-3 łyżki cukru (wedle uznania)
200 g masła
KAJMAK:
50 g miękkiego masła
0.5 puszki masy krówkowej (200g)



WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki na kruche przełóż do misy robota i wyrób gładkie, jednolite ciasto lub wyłóż na stolnicę i zagnieć ciasto rękami;
2. Podziel ciasto na 2 równe części. Każdą wyklej dno blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15-20 min;
3. Proszki budyniowe rozmieszaj w szklance mleka;
4. Resztę mleka zagotuj z cukrem, ciągle mieszając wlewaj rozmieszane proszki i gotuj aż do powstania gładkiego, gęstego budyniu;
5. Miękkie masło utrzyj mikserem. Ciągle miksując dodawaj stopniowo wystudzony budyń. Ma powstać gładki krem;
6. Gotowy krem wyłóż na kruche i przykryj drugim blatem ciasta. Lekko dociśnij i wstaw ciasto do lodówki;


7. Przygotuj krem kajmakowy: utrzyj miękkie masło po czym zacznij dodawaj partiami kajmak. Miksuj aż do powstania gładkiej masy;
8. Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ciasto do lodówki - najlepiej na całą noc.
ciasta/desery,ciasto z masą budyniową,kruche z masą budyniową,masa budyniowa,ciasto z kremem kajmakowym,kruche miodowe,krem kajmakowy,miodownik,kruche ciasto,ciasto z kajmakiem,

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger