sierpnia 07, 2020

Wiśniowa fantazja

To jest ulubione ciasto mojego męża. Zawsze kiedy przychodzi sezon na wiśnie prosi mnie abym je piekła na okrągło.

SKŁADNIKI:
BLASZKA 24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
0.5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA WIŚNIOWA:
280 g wydrylowanych wiśni
1 kisiel (40 g)
1 szklanka soku z wiśni lub wody
1 duża łyżka masła
MASA ŚMIETANOWA:
400 g śmietany 30%
250 g mascarpone
1/4 szklanki cukru
+ 1 małe opakowanie herbatników czekoladowych
+ garść malin na wierzch do dekoracji
polewa czekoladowa:
40 g czekolady gorzkiej/mlecznej
1/4 szklanki mleka

WYKONANIE:
1. Przygotuj biszkopt. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Dodaj cukier i miksuj aż się całkiem rozpuści;
2. Ciągle miksując dodawaj żółtka. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie ciasto drewnianą łyżką;
3. Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem i piecz w 180 st C przez ok. 15 min (do suchego patyczka);
4. W 1 szklance soku z wiśni (lub wody) wymieszaj kisiel;
5. Wiśnie wstaw na ogień i kiedy zaczną się gotować wlej rozrobiony kisiel. Intensywnie mieszaj aż do momentu powstania jednolitej, dość gęstej masy;
6. Do ciepłej masy wiśniowej dodaj masło i wszystko dokładnie zblenduj na gładko. Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia;
7. Śmietankę ubij z cukrem na sztywny krem;
8. Dodaj mascarpone i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników;
9. Biszkopt nasącz sokiem z wiśni lub wodą z cytryną. Następnie rozsmaruj krem wiśniowy;
10. Ułóż warstwę herbatników i wyłóż krem śmietanowy;
11. Na wierzchu poukładaj maliny. Możesz polać je polewą czekoladową: w rondelku rozpuść czekoladę, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Przestudzoną polewę wylej na ciasto.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger