Składniki na blaszkę 24x24cm:
2 opakowania herbatników kakaowych
1 kg sera z wiaderka
330 ml śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe
0.5 szklanki cukru pudru
1 słoik dżemu borówkowego (może być wiśniowy lub porzeczkowy)
POLEWA:
0.5 szklanki mleka
60 g czekolady gorzkiej (można dać mleczną)
Wykonanie:
2 galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, ciągle miksując dodaję partiami twaróg, na koniec wlewam zimną galaretkę i masę wstawiam do lodówki na ok. 30 min aby odrobinę stężała. Dno blachy wykładam folią spożywczą, układam herbatniki, smaruję dżemem, wykładam połowę masy. Następnie przykrywam drugą warstwą herbatników, znowu smaruję dżemem i wykładam resztę masy. Mleko wstawiam do gotowania, dodaję pokruszoną czekoladę i intensywnie mieszam - kiedy powstanie gładka polewa odstawiam na chwilę do przestudzenia. Polewam wierzch ciasta polewą i wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz