lipca 30, 2020

Pyszne domowe jagodzianki

Domowe słodkie bułeczki to jedna z lepszych rzeczy, które można przyrządzić. Moje dzieci i wnuki je uwielbiają.


SKŁADNIKI:
0.5 kg mąki
0.5 szklanki cukru
1/4 kostki drożdży (25 g)
80 g masła
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
NADZIENIE:
300 g jagód + opcjonalnie cukier (wedle upodobań)
1 jajko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem


WYKONANIE:
1. Przygotuj zaczyn: do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min;
2. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, dodaj jajko, masło i zaczyn. Wyrabiaj ciasto ok. 8 min, do momentu aż będzie gładkie i sprężyste, następnie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok. 1-1.5 h;
3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i podziel na równe części ( u mnie wyszło 12 bułeczek, jeśli lubisz mniejsze podziel na więcej kawałków);
4. Z każdej porcji ciasta uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, następnie włóż w środek jagody posypane cukrem i sklej bułeczkę, układaj je łączeniem w dół aby się nie rozklejały;


5. Gotowe bułeczki przełóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem, każdą posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz jagodzianki w 180 st C przez ok. 25 min (patrz na kolor - mają być delikatnie rumiane).

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger