lipca 07, 2020

Mini pizzerinki po chłopsku

Lubie pizzę - moje dzieci i wnuki również. Dlatego często robię te pizzerinki jako zamienniki - są pyszne.
dania obiadowe, pizzerinki, mini pizze, pizzerki z boczkiem, domowe pizzerinki, pizzerinki z oliwkami i serem




Składniki:
SPÓD:
550 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwe
1.5 szklanki mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
+ przyprawy: bazylia, oregano, przyprawa do mięs, przyprawa kurczak złocisty, pieprz - wszystkie na czubek łyżeczki, wedle uznania
SOS:
0.5 szklanki passaty pomidorowej
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
DODATKI:
100 g sera żółtego
100 g boczku wędzonego
100 g kiełbasy
kilka sztuk oliwek
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku



Wykonanie:
Najpierw przygotowuję ciasto. Do ciepłego mleka daję rozkruszone drożdże i cukier. Mieszam dokładnie aż się wszystko rozpuści i odstawiam. Do misy robota daję mąkę, przyprawy, rozpuszczone drożdże i oliwę. Ciasto wyrabiam ok. 10-15 min a następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 1.5 h do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję dodatki. Na rozgrzanym maśle podsmażam boczek i kiełbasę, dodaję cebulkę i czosnek, krótko smażę. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie przygotowuję sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Wyrośnięte ciasto wyrabiam jeszcze przez chwilę na stolnicy, dzielę na ok. 8 równych części i formuję średniej wielkości pizzerinki. Każdą smaruję sosem, układam dodatki i posypuję serem. Gotowe pizzerinki wstawiam do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 20-25 min.
dania obiadowe, pizzerinki, mini pizze, pizzerki z boczkiem, domowe pizzerinki, pizzerinki z oliwkami i serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger