czerwca 30, 2020

Konfitura z rabarbaru

Letni sezon zawsze wykorzystuję na zrobienie zapasów do spiżarki, tak aby w zimie niczego nie zabrakło. Ten pyszny dżem przechowuje się świetnie przez całą zimę a do tego jest banalnie prosty w wykonaniu.
ciasta i desery, dżem, dżem z rabarbaru, dżem z truskawek, konfitura rabarbarowa z truskawkami, konfitura z rabarbaru, przetwory na zimę,




Składniki:
1300 g rabarbaru ( po obraniu i  umyciu)
750 g truskawek
2 konfiturexy / żel-fixy (każdy na 1 kg owoców)
1.5 szklanki cukru



Wykonanie:
Rabarbar kroję na małe kawałki. Truskawki blenduję na gładko, wszystko wrzucam do garnka, dodaję cukier i gotuję. Do gotujących się owoców wrzucam konfiturexy i gotuję jeszcze przez 2 minuty. Zdejmuję z gazu i przekładam konfiturę do słoiczków, mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem.
ciasta i desery, dżem, dżem z rabarbaru, dżem z truskawek, konfitura rabarbarowa z truskawkami, konfitura z rabarbaru, przetwory na zimę,

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger