czerwca 29, 2020

Chałka od babci

Domowe pieczywo smakuje dużo lepiej niż gotowe produkty ze sklepu. Piekę chałkę bardzo często ze względu na to, że zarówno mój mąż, dzieci jak i wnuki ją uwielbiają. Ten przepis jest bardzo łatwy i chałka zawsze wychodzi przepyszna.




Składniki:
500 g mąki pszennej
90 g masła
1 szklanka mleka
45 g drożdży
0.5 szklanki cukru
szczypta soli
KRUSZONKA:
20 g cukru
20 g miękkiego masła
40 g mąki pszennej



WYKONANIE:
Masło rozpuszczam w rondlu i odstawiam do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże z cukrem i dokładnie mieszam, odstawiam na kilka minut. Mąkę, cukier, sól, roztopione masło i zaczyn drożdżowy przekładam do misy robota i wyrabiam gładkie ciasto (zajmuje to ok. 10 min). Przykrywam misę ściereczką i odstawiam na ok. 1-1.5h do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę, wszystkie składniki przesypuję do miseczki i rozcieram palcami, kruszonka musi być sypka - odstawiam do lodówki. Wyrośnięte ciasto wyrabiam chwilę na stolnicy, dzielę na pół. Z każdej porcji ciasta wydzielam po 3 wałeczki, sklejam wszystkie 3 jednym końcem i zawijam warkocz. Gotowe chałki kładę na blaszce wyłożonej papierem, smaruję rozkłóconym jajkiem i obsypuję kruszonką - wciskam ją w ciasto. Piekę ok. 25 min w 180 st C z termoobiegiem aż do zarumienienia. Podaję ze szklanką mleka - wszyscy są wniebowzięci ;)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger