Składniki:
ok. 0.5 kg szynki wieprzowej lub innego mięsa (zależy co lubisz)3/4 cebule
1 duża papryka
kilka pieczarek
ok. 1/4 szklanki oleju
przyprawy (do grilla, sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryka ostra, i co lubisz)
Mięso kroję na małe kawałki, zalewam olejem, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam. Odstawiam na ok. 2h do lodówki. Pieczarki kroję na połówki i podsmażam w przyprawach (sól, pieprz, papryka słodka i ostra), cebule kroję na połówki, papryki na mniejsze kawałki. Wyjmuję mięso, nabijam na patyki wszystkie składniki (wedle upodobań - może być więcej mięsa lub warzyw). Przekładam gotowe szaszłyki do naczynia żaroodpornego i piekę ok. 1.5 h w 180st C (sprawdzaj czy mięso jest już miękkie - może potrzebować trochę więcej czasu lub mniej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz