maja 07, 2020

Pyszne drożdżówki z serem

Uwielbiam piec domowe drożdżówki. Wiem co jest w środku, można zjeść jeszcze cieplutkie.. a te, z tego przepisu są dużo lepsze od gotowych drożdżówek z piekarni.





Składniki:
0.5 kg mąki pszennej
25 g drożdży
1/4 szklanki roztopionego masła (ok. 2 łyżki)
1/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
Nadzienie:
250 g sera białego
1 łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 łyżki masła
LUB
ulubiony dżem
+ 2 białka do posmarowania wierzchu



Drożdże rozpuszczam w 0.5 szklanki ciepłej wody, dodaję 2 łyżeczki cukru, mieszam aż wszystko się rozpuści i odstawiam na 5 min. Do misy robota wsypuję mąkę, dodaję resztę mleka, cukier i zaczyn drożdżowy. Wyrabiam ciasto ok. 5 min, następnie dodaję roztopione masło i potem jeszcze wyrabiam ok. 10-15 min aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Podsypuje dno miski mąką, formuję kulę z ciasta i odstawiam w ciepłe miejsce na 1-1.5 (ma ładnie urosnąć) pod przykryciem. W międzyczasie przygotowuję nadzienie: ser wrzucam do miski, dodaję jajko, cukier, budyń i masło. Wszystko dokładnie mieszam aż do powstania jednolitej masy.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką, dzielę na 2 części. Pierwszą rozwałkowuję (nie za cienko) wykładam nadzienie serowe i zawijam w roladę. Drugie ciasto rozwałkowuję i smaruję dżemem (jeżeli chcesz wszystkie drożdżówki z serem, zrób nadzienie z podwójnej porcji). Rolady kroję na ok. 3 cm paski i kładę na dużą blachę wyłożoną papierem. 2 białka ubijam z odrobiną cukru i smaruje wierzch drożdżówek. Piekę ok. 15-20 min w 180st C. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger