maja 06, 2020

Pizza domowa

Mam dużą rodzinę. Kiedy wszyscy przyjadą do mnie na weekend piekę dużą pizzę z tego przepisu. Dzieci ją uwielbiają - w końcu to ich smak dzieciństwa.





Składniki:
PRZEPIS NA DUŻĄ BLACHĘ Z WYPOSAŻENIA PIEKARNIKA
CIASTO:
4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mleka
0.5 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki cukru
bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa cygańska (wedle upodobań)
3 łyżki oliwy
50 g drożdży
SOS:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek passaty pomidorowej
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego
+ dodatki (ser, szynka, cebula, pieczarki)



Mleko delikatnie podgrzewam. Odlewam 0.5 szklanki, dodaję drożdże i cukier - mieszam. W dużej misce mieszam mąkę z przyprawami i solą, dodaję resztę mleka, oliwę, drożdże i wszystko wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam na 30 min do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowuję sos: wszystkie składniki mieszam. Ciasto wykładam na dużą blachę z piekarnika ( wyłożoną papierem do pieczenia), smaruję sosem, posypuję startym serem, kładę podsmażone pieczarki, zeszkloną cebulę i podsmażoną szynkę, przykrywam startym serem i piekę w 180st C przez ok. 30min (Spód i brzegi musza być podpieczone).


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger