maja 05, 2020

Pani Walewska

Pani Walewska według mojej receptury to hit wśród rodziny. Ostatnio synowa poprosiła o przepis i robiła u siebie w domu bo tak jej posmakowała. Spróbujcie.







Składniki:
30 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
10 dag cukru (do ciasta)
30 dag cukru (do białek)
1 margaryna Kasia lub masło
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 słoik dżemu porzeczkowego ( jest najlepszy)
KREM:
0.5 l mleka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 masło
0.5 szklanki cukru (lub mniej, wg. upodobań)



Mąkę, cukier, masło, żółtka i proszek do pieczenie wykładam na stolnicę i zagniatam kruche ciasto. Potem wykładam je na dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Białka ubijam z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem. Kruche ciasto smaruje dżemem porzeczkowym, potem wykładam pianę z białek i posypuję pokruszonymi orzechami. Piekę ok. 15 min w 180st C. W tym czasie robię krem. W 0.5 szklanki mleka mieszam mąki. Resztę mleka gotuję i wlewam rozmieszane mąki, ciągle mieszam aby powstał gładki budyń bez grudek. Wystudzony budyń ucieram z masłem na gładki krem. Gotowe kruche ciasto kroję na 2 części, wykładam krem i przykrywam drugą połową ciasta. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypuję wierzch cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Postmedia is dedicated to sustaining a vigorous but civil forum for dialogue and encourage all readers to share their views on our articles. Comments could take as much as} an hour for moderation earlier than showing on the location. We have enabled e mail notifications—you 온라인카지노 will now obtain an e mail if you obtain a reply to your remark, {there is|there's|there could be} an update to a remark thread you follow or if a user you follow feedback.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger