Składniki:
30 dag mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
10 dag cukru (do ciasta)
30 dag cukru (do białek)
1 margaryna Kasia lub masło
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 słoik dżemu porzeczkowego ( jest najlepszy)
KREM:
0.5 l mleka
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 masło
0.5 szklanki cukru (lub mniej, wg. upodobań)
Mąkę, cukier, masło, żółtka i proszek do pieczenie wykładam na stolnicę i zagniatam kruche ciasto. Potem wykładam je na dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Białka ubijam z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem. Kruche ciasto smaruje dżemem porzeczkowym, potem wykładam pianę z białek i posypuję pokruszonymi orzechami. Piekę ok. 15 min w 180st C. W tym czasie robię krem. W 0.5 szklanki mleka mieszam mąki. Resztę mleka gotuję i wlewam rozmieszane mąki, ciągle mieszam aby powstał gładki budyń bez grudek. Wystudzony budyń ucieram z masłem na gładki krem. Gotowe kruche ciasto kroję na 2 części, wykładam krem i przykrywam drugą połową ciasta. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypuję wierzch cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz