maja 07, 2020

Kotlety ziemniaczane

Na piątkowy obiad uwielbiam robić kotlety ziemniaczane. Polewam je sosem pieczarkowym i podaję z surówką. Są przepyszne! Moja rodzina je uwielbia.





Składniki:
0.5 kg ziemniaków (po ugotowaniu)
2 cebule średniej wielkości
2 jajka
ok. 5-6 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz



Cebulkę kroję w piórka i zesmażam na odrobinie masełka. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję cebulkę, jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki i koperek. Doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam, ma powstać jednolite i dość gęste ciasto. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanym oleju. Podaję z sosem pieczarkowym i surówką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger