Składniki:
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
750 dag mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
5 jajek
3 jabłka
kruszonka:
1 łyżeczka masła
5 łyżeczek mąki
10 łyżeczek cukru
Mleko podgrzewam, w szklance kruszę drożdże, dodaję 3 łyżeczki cukru i wlewam ok. 0.5 szklanki ciepłego mleka. Mąkę, jajka, rozrobione drożdże, mleko i cukier dodaję do miski i wyrabiam ciasto robotem (jest szybciej niż ręcznie, ale jeśli nie masz robota to nic nie szkodzi - wyrabiaj ręcznie). Kiedy ciasto już jest ładnie wymieszana dodaję olej i znowu kilka minut wyrabiam. Wykładam ciasto do blachy ( 24 x 34 cm) i odstawiam na 5-10 min. Przygotowuję kruszonkę: masło, mąkę i cukier przekładam do miseczki i ucieram widelcem a następnie wstawiam na 5 min do lodówki. Obrane i pokrojone jabłka (albo inne owoce, robię czasem z borówkami albo truskawkami) układam na cieście i na koniec posypuję kruszonką. Piekę ok. pół godziny w 180st C - zależy od piekarnika, patrz na kolor swojego ciasta, ma być rumiane, nie blade.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz