maja 13, 2020

Łatwe ciasto z rabarbarem

W sezonie wiosenno - letnim królują w moim domu szybkie i proste ciasta z owocami. To z rabarbarem smakuje cudownie do popołudniowej kawki. Rabarbar możesz zastąpić innymi owocami - truskawkami, śliwkami, jagodami..




Składniki na małą blaszkę:
1.5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
0.5 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
5-6 łodyg rabarbaru



Wykonanie:
Jajka z cukrami ubijam na puszystą masę, zajmuje mi to ok. 10 min. Następnie ciągle miksując dodaję cienkim strumieniem olej, miksuję ok. 7 min. Dodaję partiami mąkę i krótko miksuję tylko do połączenia składników. Wylewam ciasto do blaszki wyłożonej papierem, na wierzchu układam umyty i pokrojony drobno rabarbar. Piekę ok. 40 min w 180 st C. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.


2 komentarze:

Copyright © Wrzuć na ruszt , Blogger